Recoltam analize medicale la domiciliu. Pentru programare -
079 904 000

Cosul meu

Nu puteti adauga alte teste in cos. Cosul contine testul PCR COVID-19 care se achita separat.

Continuati
logo logo logo logo
Medici

Profile afecțiuni

Profil infertilitate (bărbaţi)

Profil infertilitate (bărbaţi) – Infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate şi neprotejate. De obicei, 50% din cupluri obţin o sarcină în 3 luni de raporturi sexuale regulate şi neprotejate, 75% în 6 luni şi 90% în 12 luni.

Trebuie avut în vedere însă că, există posibilitatea concepţiei spontane şi în următorii ani, deşi şansa de a obţine o sarcină scade cu fiecare an.

Factorii etiologici sunt:

  • afectarea producţiei şi emisiei de spermă (35% din cupluri);
  • disfuncţia ovulatorie (20%);
  • disfuncţia tubară (30%);
  • mucus cervical anormal (5%);
  • factori neidentificaţi (10%).

Incapacitatea de a concepe generează frecvent frustare, stres emoţional, inadaptare, furie, vină şi resentimente. Diagnosticul infertilităţii de cuplu necesită evaluarea completă a ambilor parteneri.

Investigarea fertilităţii masculine vizează prezenţa unor tulburări spermatice (afectarea producţiei şi emisiei de spermă), care reprezintă cea mai frecventă cauză de infertilitate de cuplu.

Ea are ca rezultat o cantitate inadecvată de spermă – scăzută (oligospermia) sau absentă (azoospermia) – sau modificarea calitativă a spermei (numărul de spermatozoizi, mobilitatea, morfologia acestora).

În condiţii normale, spermatogeneza este continuă şi necesită aproximativ 72-74 de zile pentru maturarea de la celula germinativă (spermatogonie) la spermatozoid. Ea se desfăşoară optim la temperatura de 34ºC.

În interiorul tubilor seminiferi, celulele Sertoli susţin şi reglează maturarea, iar celulele Leydig produc testosteronul necesar pentru menţinerea spermatogenezei. Spermatogeneza poate fi influenţată de căldura excesivă, diverse afecţiuni – genito-urinare (infecţii urogenitale), endocrine (anormalităţi ax hipotalamo-hipofizo-gonadal, afecţiuni corticosuprarenală, hiperprolactinemia, hipotiroidismul, hipogonadismul) sau genetice, medicamente sau substanţe toxice. Rezultatul este o cantitate inadecvată sau o modificare calitativă a spermei. Cauzele modificării emisiei de spermă (azoospermia obstructivă) includ ejacularea retrogradă în vezică (la bărbaţii cu diabet zaharat, disfuncţii neurologice, prostatectomie), obstrucţia sau absenţa congenitală a canalului deferent, etc.

Un factor semnificativ în inducerea infertilităţii prin mecanism imunologic este reprezentat de anticorpii antispermatozoizi. Ei se pot găsi într-un procent de 30% la pacienţii cu infertilitate de cauză neprecizată.

Atât bărbaţii cât şi femeile sunt capabili să producă anticorpi împotriva spermatozoizilor umani. Aceştia sunt capabili să afecteze proprietăţile de motilitate ale celulelor spermatice şi participarea lor în procesul de fertilizare.1

 

Analize medicale disponibile în laboratoarele Synevo:

Bibliografie:

1.Infertility, In The Merck Manual Online Medical Library 2005, Robert S. Porter MD, Justin L. Kaplan MD, www.merck.com.


Mai multe informații despre analize:

icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Cumpărate frecvent împreună