Recoltam analize medicale la domiciliu. Pentru programare -
079 904 000

Cosul meu

Nu puteti adauga alte teste in cos. Cosul contine testul PCR COVID-19 care se achita separat.

Continuati
logo logo logo logo
Atelierul de sănătate

Sănătatea prenatală

Testul Babeș Papanicolaou

Anatomia colului uterin

Colul uterin reprezintă porţiunea inferioară a uterului care proemină în vagin, fiind graniţa dintre mediul intrauterin şi cel intravaginal, accesibil explorării şi vizualizării directe prin colposcopie, ce poate fi expus agresiunii factorilor externi precum infecţiile şi microtraumatisme. Are două porţiuni: una externă (exocolul) care se continuă cu vaginul şi una internă (endocolul) care face legătura cu cavitatea uterină între cele două, existând o zonă de tranziţie unde se localizează cel mai frecvent leziunile displazice şi cancerul.

Despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate la femeile tinere din ţara noastră, cu vârste între 15 – 44 ani. Apariţia bolii este precedată de leziuni precanceroase, care pot fi depistate din timp prin testul Babeş – Papanicolaou (testul PAP).

Cum apare cancerul de col uterin?

Cauza principală este un virus cu transmitere sexuală, HPV (Virusul Papilloma Uman). Infecţiile persistente cu tulpini de risc înalt ale acestui virus sunt cele mai frecvente la femeile care îşi încep viața sexuală la vârste destul de mici sau care au parteneri sexuali multipli. Alte cauze favorizante ale cancerului de col uterin sunt: nașterile multiple, un sistem imunitar slăbit, țigările, contraceptivele orale, obezitatea, dieta săracă în fructe și legume, etc.

De ce nu știu femeile că sunt bolnave?

Infecţia cu HPV nu înţeapă, nu doare, nu sângerează, iar când apar aceste simptome, este prea târziu, cancerul fiind deja invaziv.

De ce este cancerul de col uterin o boală periculoasă?

Cancerul de col face victime deoarece femeile merg prea târziu la medic. Din cele 40.000 de paciente înregistrate în România, peste 2.000 îşi pierd viaţa anual din cauză că boala este depistată prea târziu.

Ce este testul Babeș-Papanicolaou?

Testul Babeș – Papanicolaou este un examen microscopic morfologic al unui frotiu celular obținut prin exfoliere cu o periuță la nivelul colului uterin. Scopul acestui test este reprezentat de detecția celulelor anormale (atipice) care apar în leziunile precanceroase.

papanicolau

Cine trebuie să își facă testul PAP?

Toate femeile care și-au început viața sexuală trebuie să efectueze periodic acest test. Studiile arată că testul PAP efectuat anual crește sensibilitatea de detectare a leziunilor. În cazuri speciale, în funcție de statusul fiziologic și medical, acest interval trebuie stabilit de medicul ginecolog.

Testul Babeș Papanicolaou - Synevo
RECOMANDĂRI

Perioada ideală de recoltare este mijlocul ciclului menstrual; se va evita recoltarea în timpul menstruaţiei şi a infecţiilor genitale;

cu 24 – 48 de ore înainte de recoltare se evită raporturile sexuale, spălăturile intravaginale, utilizarea gelurilor, cremelor, contraceptivelor, dezinfectantelor, lubrifianților și tampoanelor intravaginale.

De ce PAP în mediul lichid?

papanicolau

Acest lucru oferă posibilitatea de standardizare a procesării și facilitare a interpretării. De asemenea, suntem singurii din România care beneficiem de suportul instrumentului FocalPoint, ce oferă asistență computerizată în interpretarea frotiurilor.

Testul Babeș Papanicolaou - Synevo
Avantaje față de metoda clasică:

crește cu 37% cantitatea de celule recoltate datorită sistemului ce permite păstrarea periuței de recoltare în flacon;

în urma unei singure recoltări se pot efectua mai multe teste, cum ar fi: testul Papanicolaou, testarea HPV (Virusul Papilloma Uman), CINtec;

erorile umane din procesul de procesare sunt înlăturate, calitatea frotiurilor obținute fiind net superioară;

crește gradul de detecție al leziunilor precanceroase;

numărul de cazuri nesatisfăcătoare se află sub 1%.

icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Cumpărate frecvent împreună