Recoltam analize medicale la domiciliu. Pentru programare -
079 904 000

Cosul meu

Nu puteti adauga alte teste in cos. Cosul contine testul PCR COVID-19 care se achita separat.

Continuati
logo logo logo logo
Medici

Profile afecțiuni

Profil amenoree

Amenoreea, absenţa menstruaţiei, poate fi clasificată în primară (menarha nu a apărut până la vârsta de 16 ani) şi secundară (absenţa menstrei cel puţin 3 luni la femei cu menstruaţii în antecedente). Amenoreea, cu excepţia celei existente înaintea pubertăţii, în timpul sarcinii sau lăuziei şi după menopauză este patologică.

Ea indică eşecul interacţiunilor la nivelul axului hipotalamus-hipofiză-ovare-uter, necesare în producerea modificărilor ciclice de la nivelul endometrului, ce au ca rezultat apariţia menstrelor.

Amenoreea are cauze multiple, care se împart în anovulatorii şi ovulatorii.

Amenoreea anovulatorie este cea mai comună formă de amenoree la femeile aflate la vârsta fertilităţii, care nu sunt gravide şi are mai mult cauze funcţionale decât structurale.

Axul hipotalamo-hipofizar este intact şi ovarele sunt funcţionale, dar secreţia de gonadotropină este scăzută având ca rezultat o uşoară deficienţă de estrogeni.

Cauzele sunt: hipotalamice (ex. anorexia nervoasă, efortul fizic excesiv), pituitare (ex.hiperprolactinemia), ovariene sau alte disfuncţii endocrine (ex. sindromul adrenogenital congenital sau cu debut la vârsta adultă, sindromul Cushing, hiper/hipotiroidismul, obezitatea, sindromul ovarelor polichistice, boli hepatice cronice) şi unele afecţiuni genetice.

În funcţie de cauză, clinic amenoreea se poate însoţi de alte anormalităţi ca:

  • virilizarea (reflectând excesul de androgeni);
  • absenţa sau întârzierea dezvoltării caracterelor sexuale secundare (sugerând absenţa sau scăderea nivelului estrogenilor);
  • galactoree (sugerând hiperprolactinemia).

Amenoreea ovulatorie, mai puţin frecventă, se datorează unor anormalii anatomice congenitale la nivelul organelor genitale (care nu permit pierderea de sânge în cursul menstruaţiei), la femei cu funcţie hormonală normală.1

Analize medicale disponibile în laboratoarele Synevo:

LH (hormon luteinizant)
Preț: 180 lei
Prolactina
Preț: 180 lei
Testosteron
Preț: 180 lei
Testosteron liber
Preț: 250 lei

Bibliografie:

1. Amenorrhea, In The Merck Manual Online Medical Library 2005, Robert S. Porter MD, Justin L. Kaplan MD, www.merck.com.


Mai multe informații despre testele disponibile în laboratoarele Synevo:

icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Cumpărate frecvent împreună