Recoltam analize medicale la domiciliu. Pentru programare -
079 904 000

Cosul meu

Nu puteti adauga alte teste in cos. Cosul contine testul PCR COVID-19 care se achita separat.

Continuati
logo logo logo logo
Informații Utile

Ultimele știri

Informații generale despre noul coronavirus: COVID-19

Informații generale despre noul coronavirus: COVID-19 - Synevo

COVID-19 este un virus ce face parte din grupul coronavirusurilor, un grup extins de virusuri care infectează atât animalele, cât și oamenii.

Ce este SARS-CoV-2 sau COVID-19?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei). Acest virus nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie fiind şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) – identificat în China în 2003 și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) – identificat în Arabia Saudită în 2012, iar caracteristicile epidemiologice sunt similare acestora.

Cum se transmite COVID-19?

 • De la om la om, dacă persoanele se află la o distanță mai mică de 2m, prin picăturile lui Flügge. Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picături de secreţie produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută.
 • Transmiterea este posibilă şi prin contactul direct cu fluide (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.
 • Transmiterea de la animale la om, prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea. Se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi pregătirea corespunzătoare a alimentelor înainte de a fi consumate.
 • Atingerea suprafețelor obiectelor contaminate de virus – nu se cunoaște rezistența virusului pe suprafețele obiectelor și acest tip de transmitere nu reprezintă o cauză principală de infectare. Este posibil ca o persoană să contacteze virusul COVID-19 prin atingerea unor suprafețe contaminate și apoi prin atingerea propriei guri, a nasului sau a ochilor să se infecteze. În aceste condiții se recomandă măsuri de precauție și dezinfectarea cu alcool.

Care sunt persoanele cu risc crescut

 • Vârstnici
 • Pacienți cronici diagnosticați cu boli cardiovasculare, diabet, boli de plămâni.

Copiii și gravidele rămân o categorie vulnerabilă, însă până în prezent nu au fost declarate cazuri confirmate.

Informații generale despre noul coronavirus: COVID-19 - Synevo

Tratament

Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapia, administrarea de lichide și tratamentul empiric) pentru persoanele infectate poate fi foarte eficient.

Pentru instituirea unui tratament corect trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră!

Nu vă tratați singur acasă cu antibiotice sau antivirale!

Nu există încă un vaccin pentru COVID-19, însă se lucrează la realizarea lui!

 

Ce trebuie să faceți dacă prezentați simptome de COVID-19

 • Dacă prezentați simptomele menționate, trebuie să rămâneți izolat la domiciliu și să sunați la 112.
 • Contactați medicul dumneavoastră de familie!
 • Unitățile avizate pentru tratarea cazurilor de coronavirus sunt spitalele de boli infecțioase din orașul în care vă aflați.
 • Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, trebuie să vă acoperiți nasul şi gura cu o mască de protecţie.

 

Ce este o epidemie? Ce este o pandemie?

Epidemia (latină epidemia, franceză épidémie) reprezintă extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune etc.

Atunci când o epidemie se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând într-un timp relativ scurt toată populația dintr-o țară, din mai multe țări sau chiar din continente întregi, aceasta poartă denumirea de pandemie.

Dacă există un focar de infecție în comunitatea dumneavoastră, acest lucru poate fi de durată și în funcție de gravitatea situației, oficialii de sănătate publică pot recomanda acțiuni comunitare pentru a reduce riscul oamenilor de a fi expuși la COVID-19. Aceste acțiuni pot încetini răspândirea virusului și pot reduce impactul bolii.

Informații generale despre noul coronavirus: COVID-19 - Synevo

 • Evitați contactul strâns cu persoanele bolnave.
 • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, în special după ce vă suflați nasul, tușiți, strănutați sau după ce ați fost într-un loc public.
 • Utilizați un produs igienizant care conține cel puțin 60% alcool.
 • Evitați să atingeți suprafețele din locuri publice – butoanele de la lift, mânerele ușilor, balustradele, evitați strângerile de mână cu alți oameni și apropierea etc. Folosiți mănuși înainte să atingeți suprafețele cu risc ridicat de contaminare.
 • Spălați-vă mâinile după atingerea suprafețelor în locuri publice.
 • Curățați și dezinfectați casa pentru a îndepărta germenii: practicați curățarea de rutină a suprafețelor atinse frecvent (de exemplu: mese, butoane, comutatoare luminoase, mânere, birouri, toalete, robinete, chiuvete și telefoane mobile, laptopuri).
 •  Riscul dumneavoastră de expunere la virusuri respiratorii, cum ar fi COVID-19, poate crește în zonele aglomerate, închise, dacă există persoane bolnave în mulțime.
 • Evitați toate călătoriile neesențiale, inclusiv călătoriile cu avionul și, în special, evitați îmbarcarea pe navele de croazieră.


Surse:

https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-populatie/1350-intrebari-si-raspunsuri-despre-noul-coronavirus-2019-ncov/file

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/home/index.html

http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

*Având în vedere că acest virus este nou, ne rezervăm dreptul de a actualiza informațiile despre COVID-19 pe măsură ce vor apărea date noi.

icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Cumpărate frecvent împreună