Plansa anatomica

Profil extins IgE specifice (allergy Explorer) – ALEX

2500 MDL
Trimite pe e-mail acest articol
Printeaza acest articol

Informații generale

Alergia IgE-mediată și testele alergologice in vitro

Prevalența afecțiunilor alergice IgE-mediate înregistrează o creștere dramatică, atât în țările dezvoltate cât și în cele aflate în curs de dezvoltare. Mulți copii suferă de alergii alimentare severe și anafilaxie, iar un număr mare de adolescenți și adulți tineri afectați de astm și rinită alergică prezintă o scădere a performanțelor în activitățile cotidiene. Din aceste motive, se impune o îmbunătățire a managementului pacienților cu afecțiuni alergice1.

Primul nivel de diagnostic în alergii este reprezentat de anamneză, examenul clinic și efectuarea testelor cutanate prin înțepare („prick” test). Al doilea nivel constă în determinarea serică de IgE-alergen specifice față de extracte de alergeni, acest instrument de diagnostic fiind introdus în practică încă din anii `60 pentru a facilita identificarea alergenilor potențiali responsabili de manifestările clinice ale pacienților. Compoziția extractelor de alergeni exercită însă o influență majoră asupra rezultatelor obținute la determinarea IgE specifice, ceea ce explică neconcordanțele observate la compararea rezultatelor generate de teste având producători diferiți. Un progres considerabil în diagnosticul afecțiunilor alergice a fost înregistrat o dată cu introducerea testelor IgE specifice față de componente alergenice moleculare, obținute fie prin purificare biochimică, fie prin tehnici de recombinare. Aceste teste IgE reprezintă un instrument mai precis și mai informativ comparativ cu determinările de IgE față de extracte de alergeni, mai ales în cazul pacienților polisensibilizați. Testele de alergologie moleculară sunt considerate teste de nivel trei, având o sensibilitate și o selectivitate mai mare comparativ cu testele tradiționale, oferind în plus informații cu privire la riscul de reacții alergice severe sau la posibilele reactivități încrucișate (crosreactivități)1;2;3.

O altă problemă legată de utilizarea extractelor de alergeni o reprezintă glicoproteinele conținute în extracte ce pot interacționa cu IgE din serul pacienților, conducând la rezultate fals-pozitive la determinările de IgE alergen-specifice. Glicanii produși de plante și insecte caracterizați prin prezența unor epitopi de fucoză și/sau xiloză au fost denumiți determinanți carbohidrat crosreactivi (engl., cross-reactive carbohydrate determinants, CCD). Procentul de pacienți sensibilizați față de CCD din plante/insecte a fost estimat la 23%. Acești pacienți cu IgE anti-CCD prezintă crosreactivitate față de toate plantele ce conțin epitopi CCD, având drept consecință un număr mare de rezultate pozitive la determinările IgE specifice bazate în special pe extracte de alergeni, mimând existența unor sensibilizări multiple. Pe de altă parte, s-a raportat faptul că anticorpii anti-CCD prezintă o relevanță clinică scăzută. Prin urmare, este esențial ca la testarea alergologică in vitro să se reducă interferențele exercitate de CCD1;4.

Caracteristicile testului ALEX

ALEX reprezintă un instrument de diagnostic in vitro pentru sensibilizarea alergică, cu ajutorul căruia poate fi determinat simultan un profil extins de IgE specifice față de 282 alergeni (152 extracte de alergeni „integrali” și 125 componente moleculare). Acest test acoperă marea majoritate a alergenilor inhalatori, alimentari, latex și veninuri de Hymenoptere. Este utilizată o tehnologie „macroarray” în care alergenii sunt distribuiți sub formă de spoturi pe o membrană de nitroceluloză conținută într-un chip. Testul determină cantitativ IgE specifice îndreptate atât față de extracte de alergeni, cât și față de componente moleculare relevante (specifice și de crosreactivitate). Combinarea extractelor de alergeni cu componente moleculare în cadrul aceluiași test permite caracterizarea sensibilizării IgE, stabilind dacă este vorba de o reacție „veritabilă” sau de o crosreactivitate. Prin utilizarea de inhibitori ai CCD în prima fază de incubare este redusă interferența exercitată de CCD, cu creșterea specificității testului. În plus, sunt determinate și IgE totale5;6.

Conform unui studiu recent, ALEX prezintă o corelație bună cu testul ImmunoCAP ISAC, testul „microarray”  cel mai utilizat în alergologia moleculară5.

Recomandări de efectuare a testului ALEX – diagnosticul bolilor alergice, împreună cu datele anamnestice și examenul clinic.

Prin utilizarea componentelor alergenice moleculare testul furnizează informații importante privind:

 • indicarea unei imunoterapii specifice, în special pentru alergiile respiratorii și cele provocate de veninurile de insecte;
 • riscul de reacții alergice severe la alimente (de exemplu, proteinele de stocare Ara h 1,2,3 sau 6 dau reacții alergice severe până la șoc anafilactic, în timp ce proteinele Ara h 8 și PR-10 nu sunt implicate în reacții grave, ambele grupuri de proteine determinând rezultate pozitive la testarea cu extractele de arahide);
 • reactivitatea încrucișată (crosreactivitate).

Beneficiază de acest test în special pacienții polisensibilizați și cei cu sindromul alergiei orale5;6.

Pregătire pacient – à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după mese)6.

Specimen recoltat – sânge venos6.

Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator6.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare6.

Volum probă – minim 1 mL ser6.

Cauze de respingere a probei – ser hemolizat6.

Stabilitate probă – serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; 6 luni la – 20°C6.

Metodă ELISA multiplex.

Faza solidă este reprezentată de membrana de nitroceluloză în care sunt distribuiți alergenii (vezi tabelul de mai jos cu lista de alergeni utilizați) și care este  conținută într-un chip. Într-o primă fază, membrana se incubează cu serul diluat de pacient, diluentul utilizat conținând un inhibitor CCD. După o incubare de 2 ore, chip-urile sunt spălate intens, după care în faza următoare sunt incubate timp de 30 minute cu un anticorp anti-IgE uman marcat cu fosfataza alcalină. După o nouă etapă de spălare, se adaugă substratul enzimatic. După uscarea membranelor, intensitatea culorii obținute pentru fiecare spot de alergen va fi măsurată de către o cameră digitală. Valorile obținute pentru IgE specifice vor fi furnizate cu ajutorul unui software dedicat testului macroarray. Este determinat de asemenea și nivelul de IgE total6.

Raportarea rezultatelor pentru IgE specifice

Raportul eliberat de laborator pentru un pacient va conține:

 • toate grupurile de alergeni testate, tipurile de alergeni (extracte sau componente moleculare) și valorile IgE specifice individuale (exprimate în kUA/L);
 • nivelul de IgE totale (exprimat în kUA/L);
 • un sumar al sensibilizărilor detectate în care grupurile de alergeni sunt marcate cu o culoare corespunzătoare celei mai înalte clase de sensibilizare identificată6.

Bibliografie

 1. European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI). Molecular Allergology. User`s Guide. 2016.
 2. Sastre J. Molecular diagnosis in allergy. Clin Exp Allergy. 2010;40(10):1442–60.
 3. Canonica GW, Ansotegui IJ, Pawankar R, Schmid-Grendelmeier P, van Hage M, Baena-Cagnani CE, et al. A WAO – ARIA GA(2)LEN consensus document on molecular-based allergy diagnostics. World Allergy Organ J. 2013;6(1):17.
 4. Altmann F. Coping with cross-reactive carbohydrate determinants in allergy diagnosis. Allergo J Int. 2016;25(4):98-105.
 5. Heffler E, Puggioni F, Peveri S, Montagni M, Canonica GW, Melioli G. Extended IgE profile based on an allergen macroarray: a novel tool for precision medicine in allergy diagnosis. World Allergy Organ J. 2018 Apr 26;11(1):7.
 6. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2018. Ref Type: Catalog.

 

LISTA DE ALERGENI INCLUȘI ÎN TESTUL ALEX
Component/Extract Denumire comună Denumire științifică Component molecularComponent biochimic
Polenuri
Polen de graminee
EBahia grassPaspalum notatum
EPir grosCynodon dactylon
ETrestie, stufPhragmites communis
EPorumbZea mays
ECostreiSorghum halepense
CIarba de gazonLolium perennenLol p 1Beta-expansină
ESecarăSecale cereale
ETimofticăPhleum pratense
CTimofticăPhleum pratenserPhl p 1Beta-expansină
CTimofticăPhleum pratenserPhl p 2Expansină
CTimofticăPhleum pratenserPhl p 5.0101Grupul 5/6 al gramineelor
CTimofticăPhleum pratenserPhl p 6Grupul 5/6 al gramineelor
CTimofticăPhleum pratenserPhl p 7Polcalcină
CTimofticăPhleum pratenserPhl p 12Profilină
Polen de arbori
EAcaciaAcacia spp.
EArin negruAlnus glutinosa
CArin negruAlnus glutinosarAln g 1PR-10
CArin negruAlnus glutinosarAln g 4Polcalcină
CChiparos de ArizonaCupressus arizonicanCup a 1Pectat-liază
EFrasin comunFraxinus excelsior
CFrasin comunFraxinus excelsiorrFra e 1Familia Ole e 1
EFagFagus sylvatica
EPlop negruPopulus nigra
EChiparosCupressus sempervirens L.
CCurmalPhoenix dactyliferanPho d 2Profilină
EUlmUlmus americana
EAlunCorylus avellana
CAlunCorylus avellanarCor a 1.0103PR-10
ELiliacSyringa vulgaris
EPlatan englezescPlatanus acerifolia
CPlatan englezescPlatanus acerifoliarPla a 1Invertaza din plante
EIenupărJuniperus ashei
EDudMorus rubra
EStejarQuercus robur
EMăslinOlea Europaea
CMăslinOlea EuropaeanOle e 1Grup 1 măslin comun
CMăslinOlea EuropaearOle e 2Profilină
ELemn câinescLigustrum vulgare
EMesteacăn argintiuBetula verrucosa
CMesteacăn argintiuBetula verrucosarBet v 1PR-10
CMesteacăn argintiuBetula verrucosarBet v 2Profilină
CMesteacăn argintiuBetula verrucosarBet v 6Izoflavon-reductază
ECriptomeriaCryptomeria japonica
ENucJuglans regia
Polen de ierburi
ETrepădătoareMercurialis annua
ESpanac sălbaticChenopodium album
CSpanac sălbaticChenopodium albumrChe a 1Familia Ole e 1
EPelin negruArtemisia vulgaris
CPelin negruArtemisia vulgarisrArt v 1.0101Defensina din plante
CPelin negruArtemisia vulgarisrArt v 3.0201nsLTP
EUrzicăUrtica dioica
EȘtirAmaranthus retroflexus
EAmbrozie

 

Ambrosia artemisiifolia/elatior
CAmbrozieAmbrosia artemisiifolia/elatiorrAmb a 1Pectat-liază
CAmbrozieAmbrosia artemisiifolia/elatiorrAmb a 4Defensina din plante
EPătlagina îngustăPlantago lanceolata
CPătlagina îngustăPlantago lanceolatarPla l 1Familia Ole e 1
ECiulin rusescSalsola kali
EMăcriș măruntRumex acetocella
EParachernițăParietaria judaica
CParachernițăParietaria judaicarPar j 2nsLTP
Fungi și alte microrganisme
EAlternaria alternataAlternaria alternata
CAlternaria alternataAlternaria alternatarAlt a 1Familia Alt a 1
EAspergillus fumigatusAspergillus fumigatus
CAspergillus fumigatusAspergillus fumigatusrAsp f 3Proteină peroxizomală
CAspergillus fumigatusAspergillus fumigatusrAsp f 4Necunoscut
CAspergillus fumigatusAspergillus fumigatusrAsp f 6Mn Superoxid-dismutază
ECandida albicansCandida albicans
ECladosporium herbarumCladosporium herbarum
CCladosporium herbarumCladosporium herbarumrCla h 8Dehidrogenaza cu lanț scurt
CMalassezia sympodialisMalassezia sympodialisrMala s 1Necunoscut
CMalassezia sympodialisMalassezia sympodialisrMala s 5Necunoscut
CMalassezia sympodialisMalassezia sympodialisrMala s 6Ciclofilină
CMalassezia sympodialisMalassezia sympodialisrMala s 9Necunoscut
CMalassezia sympodialisMalassezia sympodialisrMala s 11Mn Superoxid-dismutază
EPenicilium chrysogenumPenicilium chrysogenum
Acarieni și insecte
EAcarian de făinăAcarus siro
EGândac de bucătărie americanPeriplaneta americana
CGândac de bucătărie americanPeriplaneta americanarPer a 7Tropomiozină
EDermatophagoides farinaeDermatophagoides farinae
CDermatophagoides farinaeDermatophagoides farinaerDer f 1Cistein-protează
CDermatophagoides farinaeDermatophagoides farinaerDer f 2Familia NPC2
EBlomia tropicalisBlomia tropicalis
EDermatophagoides pteronyssinusDermatophagoides pteronyssinus
CDermatophagoides pteronyssinusDermatophagoides pteronyssinusrDer p 1Cistein-protează
CDermatophagoides pteronyssinusDermatophagoides pteronyssinusrDer p 2Familia NPC2
CDermatophagoides pteronyssinusDermatophagoides pteronyssinusrDer p 5necunoscut
CDermatophagoides pteronyssinusDermatophagoides pteronyssinusrDer p 7Grup 7 acarieni
CDermatophagoides pteronyssinusDermatophagoides pteronyssinusrDer p 10Tropomiozină
CDermatophagoides pteronyssinusDermatophagoides pteronyssinusrDer p 11Miozină, lanț greu
KDermatophagoides pteronyssinusDermatophagoides pteronyssinusrDer p 23Domeniu proteic similar peritrofinei
EGândac germanBlatella germanica
CGândac germanBlatella germanicarBla g 1Grup 1 gândaci de bucătărie
CGândac germanBlatella germanicarBla g 2Aspartil-protează
CGândac germanBlatella germanicarBla g 4Lipocalină
CGândac germanBlatella germanicarBla g 5Glutation S-transferază
EGlycyphagus domesticusGlycyphagus domesticus
CGlycyphagus domesticusGlycyphagus domesticusrGly d 2Familia NPC2
ELepidoglyphus destructorLepidoglyphus destructor
ETyrophagus putrescentiaeTyrophagus putrescentiae
Epiderme și proteine provenite de la animale
EPisicăFelis domesticus
CPisicăFelis domesticusrFel d 1Uteroglobină
CPisicăFelis domesticusnFel d 2Albumină serică
CPisicăFelis domesticusrFel d 4Lipocalină
EBovinăBos domesticus
CBovinăBos domesticusrBos d 2Lipocalină
ECâineCanis familiaris
CCâineCanis familiarisrCan f 1Lipocalină
CCâineCanis familiarisrCan f 2Lipocalină
CCâineCanis familiarisnCan f 3Albumină serică
ECaprăCapra hircus
ECobaiCavia porcellus
EHamsterCricetus cricetus
ECalEquus caballus
CCalEquus caballusrEqu c 1Lipocalină
CȘoareceMus musculusnMus m 1Lipocalină
EPorcSus domesticus
EIepureOryctolagus spp.
EȘobolanRattus norvegicus
EOaieOvis aries
Venin de Hymenoptera
EVenin viespe                                                    Vespula vulgaris
CVenin viespeVespula vulgarisrVes v 5Antigen 5
EVenin albinăApis mellifera
CVenin albinăApis melliferar/nApi m 1Fosfolipaza A2
CVenin albinăApis melliferarApi m 2Hialuronidază
CVenin albinăApis melliferarApi m 10Icarapin varianta 2
EVenin viespe americanăDolichovespula spp.
EVenin viespe de hârtiePolistes dominulus
CVenin viespe de hârtiePolistes dominulusrPol d 5Antigen 5
Alimente
Cereale
EOrzHordeum vulgare
EHrișcăFagopyrum esculentum
CHrișcăFagopyrum esculentumnFag e 22S Albumină
EPorumbZea mays
ESecarăSecale cereale
ESemințe de lupin albLupinus albus
EMeiPanicum miliaceum
EOvăzAvena sativa
ESemințe de macPapaver somniferum
CSemințe de macPapaver somniferumnPap s 2S Albumin2S Albumină
ESemințe de dovleacCucurbita pepo
EQuinoaChenopodium quinoa
EOrezOryza sativa
ESusanSesamum indicum
CSusanSesamum indicumnSes i 12S Albumină
ESemințe de floarea soareluiHelianthus annuus
EGrâu speltaTriticum spelta
EGrâuTriticum aestivum
CGrâuTriticum aestivumnTri a GliadinGliadin
Egg and Milk
EAlbușGallus domesticus
CAlbușGallus domesticusnGal d 1Ovomucoid
CAlbușGallus domesticusnGal d 2Ovalbumină
CAlbușGallus domesticusnGal d 3Ovotransferină
CAlbușGallus domesticusnGal d 4Lizozim C
CGălbenușGallus domesticusnGal d 5Albumină serică
EGălbenușGallus domesticus
ELapte de cămilăCamelus dromedarius
ELapte de vacăBos domesticus
CLapte de vacăBos domesticusnBos d 4α-lactalbumină
CLapte de vacăBos domesticusnBos d 5β-lactoglobulină
CLapte de vacăBos domesticusnBos d 8Cazeină
ELapte de caprăCapra hircus
ELapte de iapăEquus caballus
ELapte de oaieOvis aries
Fructe
EMărMalus domestica
CMărMalus domesticarMal d 1PR-10
CMărMalus domesticanMal d 2TLP
CMărMalus domesticarMal d 3nsLTP
EBananăMusa acuminata
EAfinăVaccinium myrtillus
ECireașăPrunus spp.
ESmochinăFicus carica
CStrugureVitis viniferanVit v 1nsLTP
EKiwiActinidia deliciosa
CKiwiActinidia deliciosanAct d 1Cistein-protează
CKiwiActinidia deliciosanAct d 2TLP
CKiwiActinidia deliciosanAct d 5Kiwellin
CKiwiActinidia deliciosanAct d 10nsLTP
ELitchiLitchi chinesis
EMangoMangifera indica
EPepene galbenCucumis melo
EPortocalăCitrus sinensis
EPapayaCarica papaya
EPiersicăPrunus persica
CPiersicăPrunus persican/r Pru p 3nsLTP
EParăPyrus communis
EPrunăPrunus domestica
EZmeurăRubus idaeus
ECăpșunăFragaria aananassa
Legume și nuci
EMigdalăPrunus dulcis
ENucă brazilianăBertholletia excelsa
CNucă brazilianăBertholletia excelsanBer e 12S Albumină
ECajuAnacardium occidentale
CCajuAnacardium occidentalerAna o 32S Albumină
ENăutCicer arietinus
EAluneCorylus avellana
CAluneCorylus avellanarCor a 1.0104PR-10
CAluneCorylus avellanarCor a 8nsLTP
CAluneCorylus avellananCor a 911S Globulină
CAluneCorylus avellananCor a 117/8S Globulină
CAluneCorylus avellananCor a 142S Albumină
ELinteLens culinaris
EMacadamiaMacadamia integrifolia
CMacadamiaMacadamia integrifolianMac i 2S Albumin2S Albumină
EMazărePisum sativum
EArahideArachis hypogea
CArahideArachis hypogeanAra h 17/8S Globulină
CArahideArachis hypogearAra h 22S Albumină
CArahideArachis hypogeanAra h 311S Globulină
CArahideArachis hypogeanAra h 62S Albumină
CArahideArachis hypogearAra h 8PR-10
CArahideArachis hypogearAra h 9nsLTP
ENucă de pecanCarya illinoensis
EFisticPistacia vera
ESoiaGlycine max
CSoiaGlycine maxrGly m 4PR-10
CSoiaGlycine maxrGly m 57/8S Globulină
CSoiaGlycine maxnGly m 611S Globulină
CSoiaGlycine maxnGly m 82S Albumină
ENucăJuglans regia
CNucăJuglans regianJug r 12S Albumină
CNucăJuglans regianJug r 27/8S Globulină
EFasolePhaseolus vulgaris
Pește și fructe de mare
CAnisakisAnisakis simplexrAni s 1Inhibitor de serin protează Kunitz
CAnisakisAnisakis simplexrAni s 3Tropomiozină
ECod de AtlanticGadus morhua
CCod de AtlanticGadus morhuanGad m 1β-parvalbumină
CCrapCyprinus carpiorCyp c 1β-parvalbumină
EMidieMytilus edulis
ECrabChionoecetes spp.
ECalamarLoligo spp.
EHomarHomarus gammarus
EStridieOstrea edulis
ESomonSalmo salar
EScoicăPecten spp.
ECrevete nordicPandalus borealis
ECreveți amestecLitopaenaeus setiferus, Farfantepenaeus aztecus, Farfantepenaeus dourarum
CCrevete Black TigerPenaeus monodonnPen m 1Tropomiozină
ETonThunnus albacares
EMoluscăRuditapes spp.
Condimente și carne
EAnasonPimpinella anisum
EChimenCarum carvi
EMuștarBrassica / Sinapis spp.
CMuștarBrassica / Sinapis spp.nSin a 12S Albumină
EOreganoOriganum vulgare
EPaprikaCapsicum annuum
EPătrunjelPetroselinum crispum
ECarne de vităBos domesticus
CCare de vităBos domesticusnBos d 6Albumină serică
ECarne de puiGallus domesticus
ECarne de calEquus caballus
ECarne de mielOvis aries
ECarne de porcSus domesticus
ECarne de iepureOryctolagus spp.
ECarne de curcanMeleagris gallopavo
Legume
EAvocadoPersea americana
EVarzăBrassica oleracea var. Capitata
EMorcovDaucus carota
CMorcovDaucus carotarDau c 1PR-10
EȚelinăApium graveolens
CȚelinăApium graveolensrApi g 1PR-10
CȚelinăApium graveolensrApi g 2nsLTP
CȚelinăApium graveolensrApi g 6nsLTP
EUsturoiAllium sativum
ELăptucăLactuca sativa
EMăslinăOlea europaea
ECeapăAllium cepa
ECartofSolanum tuberosum
ERoșieSolanum lycopersicum
CRoșieSolanum lycopersicumnSola l 6nsLTP
ECiupercă comestibilăAgaricus hortensis/bisporus
EHameiHumulus lupulus
EDrojdie de bereSacccaromyces cerevisiae
Altele
ELatexHevea brasiliensis
CLatexHevea brasiliensisrHev b 1Factor de elongație a cauciucului
CLatexHevea brasiliensisrHev b 3Proteină cu greutate moleculară mică din cauciuc
CLatexHevea brasiliensisrHev b 5necunoscut
CLatexHevea brasiliensisrHev b 6.02Pro-heveină
CLatexHevea brasiliensisnHev b 8Profilină
CLatexHevea brasiliensisrHev b 11Chitinază clasa 1
ESmochin plângătorFicus benjamina
CAnanasAnanas comosusnAna c 2CCD
CHom s LactoferrinrHom s LFCCD
Plansa anatomica
Abonează-te la Newsletter