Plansa anatomica

Neisseria gonorrhoeae adn in cervix/uretra

1997 MDL
Trimite pe e-mail acest articol
Printeaza acest articol

Informatii generale

Neisseria gonorrhoeae, un diplococ Gram negativ, este agentul etiologic al gonoreei, una din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala.

La barbati infectia este in cele mai multe cazuri simptomatica, fiind asociata cu uretrita anterioara insotita de secretie purulenta. La femei infectia se manifesta ca cervicita, insa poate fi adesea asimptomatica. In absenta tratamentului antibiotic adecvat se pot dezvolta complicatii acute sau tardive, cum ar fi: epididimita sau prostatita la barbati; boala inflamatorie pelvina, infertilitate, sarcini ectopice la femei.

N. gonorrhoeae este un germene labil care nu supravietuieste in probele ce sunt recoltate in afara laboratorului. Din acest motiv, diagnosticul microbiologic bazat pe cultura are valoare scazuta in aceste cazuri.

Dezvoltarea tehnicilor de amplificare a acizilor nucleici a imbunatatit depistarea infectiilor cu gonococ, aceste tehnici prezentand in mod evident o serie de avantaje in comparatie cu metodele clasice de cultivare:

• deoarece este detectat ADN-ul bacterian nu este necesar ca microorganismul sa fie viabil;

• prezinta o sensibilitate mai mare;

• la barbati testul poate fi efectuat si din urina, ceea ce creste complianta pacientilor la investigatie4;5.

Testul disponibil in laboratorul nostru utilizeaza tehnica de amplificare izotermica SDA (“strand displacement amplification”) pentru detectarea ADN-ului tinta al N. gonorrhoeae in probe endocervicale, uretrale si de urina (barbati).

Mentionam ca din acelasi tip de probe se poate testa simultan cu Neisseria gonorrhoeae-ADN si Chlamydia trachomatis-ADN3.

Recomandari pentru determinarea Neisseria gonorrhoeaeADN – diagnosticul infectiilor acute urogenitale, screening-ul infectiei la persoanele cu risc crescut; screening-ul gravidelor in primul trimestru de sarcina; testul va fi repetat in trimestrul III, in cazul persoanelor cu risc crescut1;2. 

Specimen recoltat – se vor recolta probe provenite din tractul urogenital: tampon endocervical, tampon uretral si urina primul jet (numai pentru barbati); se vor utiliza tampoanele incluse in sistemele de recoltare furnizate de laborator (vezi figura 18.3.19.1), separat pentru barbati si femei.

Recoltarea probei endocervicale

Înainte de recoltarea propriu-zisă se va îndepărta mucusul în exces de la nivelul orificiul colului cu ajutorul tamponului de curăţare (de culoare albă); se va introduce tamponul de recoltare (prevăzut cu burete, de culoare roz) în canalul cervical, se va roti 15-30 secunde după care se va retrage uşor, se va evita contactul cu mucoasa vaginală şi se va introduce în tubul de transport; se va rupe tamponul în dreptul semnului astfel că numai capătul tamponului va rămâne în tubul de transport ce va închis etanş cu capacul.

 

Recoltarea probei uretrale

Se insereaza bland tamponul pe uretra cca 2-4 cm, se roteste 3-5 secunde, se retrage usor si se introduce in tubul de transport; se va rupe tamponul in dreptul semnului astfel ca numai capatul tamponului va ramane in tubul de transport ce va fi inchis etans cu capacul.

Recoltarea probei de urina

Pacientul nu trebuie sa urineze timp de 2 ore, apoi se recolteaza cel putin 5 mL din primul jet3.

Stabilitate proba1 saptamana la 2-20ºC pentru probele genitale; 1 saptamana la 2-8ºC pentru urina3.

Metodatehnica de amplificare izotermica SDA (“strand displacement amplification”) si detectie in timp real a produsilor de amplificare prin fluorescenta; sunt folosite urmatoarele tipuri de controale: control de extractie, control negativ si control pozitiv (ce contine aproximativ 2400 copii/mL de plasmida linearizata pCGint3B4)3.

Valori de referinta – Neisseria gonorrhoeae ADN nedetectabil3.

Limita de detectie a metodei de lucru: 50 celule bacteriene/mL urina sau 100 celule/mL specimen genital3.

Limite si interferente

Un rezultat negativ nu exclude prezenta unei infectii deoarece recoltarea inadecvata a probei, tratamentul antibiotic asociat, prezenta de inhibitori sau existenta unui numar redus de microorganisme in proba testata pot influenta rezultatul obtinut.

Interpretarea rezultatelor pozitive in cazul barbatilor asimptomatici se va face cu prudenta avand in vedere prevalenta scazuta a infectiei la aceasta categorie de pacienti si a duratei scurte a infectiei asimptomatice.

Valoarea predictiva a testului este influentata de prevalenta infectiei intr-o anumita populatie sau grup. Astfel, in grupurile cu prevalenta crescuta a bolilor cu transmitere sexuala valoarea predictiva pozitiva este crescuta. In schimb in grupurile cu prevalenta scazuta a acestor categorii de infectii rezultatele pozitive trebuie sa fie atent interpretate in contextul clinic general al pacientului, luand in considerare si posibilitatea existentei unor rezultate fals pozitive.

Prezenta spermicidelor, a lubrifiantilor ginecologici, precum si a sangelui in proba analizata nu afecteaza performanta testului. Doar in cazul in care proba contine sange >60% se pot obtine rezultate invalide ca urmare a lipsei de recuperare a controlului de extractie.

Testul nu se recomanda pentru aprecierea eficientei tratamentului antibiotic datorita posibilitatii persistentei acizilor nucleici3;5.

Sunt posibile reactii incrucisate cu doua bacterii din flora normala a tractului respirator superior: Neisseria cinerea si Neisseria subflava, din acest motiv se va evita in cursul procesului analitic contaminarea probelor sau reactivilor cu aerosoli orofaringieni.

Testul nu va fi folosit in practica medico-legala (in cazurile de abuz sexual), cultura celulara fiind singura metoda acceptata in aceste situatii3;4.

 

Bibliografie

1. Centers for Disease Control and Prevention, “Sexually Transmitted Diseases Treatment Guidelines 2002,” MMWR Recomm Rep, 2002, 51(RR6):1-78.

2. Johnson RE, Newhall WJ, Papp JR, et al, “Screening Tests to Detect Chlamydia trachomatis and Neisseria gonorrhoeae,” MMWR Recomm Rep, 2002, 51(RR15):1-38.

3. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

4. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Chlamydia/Gonococcus, Nucleic Acid Amplification (NAA) www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

5. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Neisseria gonorrhoeae by Nucleic Acid Amplification. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

Plansa anatomica
Abonează-te la Newsletter