Recoltam analize medicale la domiciliu. Pentru programare -
079 904 000

Cosul meu

Nu puteti adauga alte teste in cos. Cosul contine testul PCR COVID-19 care se achita separat.

Continuati
logo logo logo logo
Informații Utile

Ultimele știri

Noul departament de Histopatologie

Noul departament de Histopatologie - Synevo

 Noul departament de Histopatologie al Synevo Moldova vă oferă
următoarele servicii:

• De diagnostic de tip “prima opinie” și “a doua opinie”;

• Diagnostic histopatologic convențional, colorații speciale, teste de
imunohistochimie, teste de citogenetică tumorală și teste de biologie
moleculară;

• Diagnostic pe toate tipurile de specimene aspirative, biopsice și
excizionale;

• Consult extern integrat într‐o rețea internațională de profesioniști
în domeniu.

Examenul histopatologic (HP) presupune examinarea microscopica, de catre medicul anatomo-patolog, a probelor tisulare prelevate in timpul interventiilor chirurgicale si microchirurgicale.

Etapele principale ale examinarii HP se succed in ordine: examinare macroscopica / esantionare; histoprocesare (fixare in formol, includere la parafina, sectionare blocuri de parafina, colorare standard hematoxilina-eozina/H&E); examinare microscopica lame colorate H&E; elaborare/redactare rezultat HP final sau, dupa caz, rezultat HP partial, in conjunctie cu informatii medicale relevante (clinice, imagistice, biochimice, etc) solicitate la receptia probei/probelor.

Cine si cum stabileste numarul de fragmente esantionate si procesate in blocuri de parafina?

Medicul anatomo-patolog, conform protocoalelor internationale corespunzatoare fiecarui tip de piesa chirurgicala/microchirurgicala.

Examenul HP clasic (conventional) poate fi urmat de teste complementare (coloratii speciale, teste imunohistochimice/IHC, test de hibridizare in situ/ISH) in functie de caz. Pentru efectuarea testelor complementare sunt necesare etape suplimentare, cu grade de complexitate si de dificultate variabile: selectionare fragment/-e tisular/-e esantionat/-e si histoprocesat/-e; sectionare bloc/-uri de parafina; efectuarea tehnica a testului/testelor complementar/-e; examinare microscopica; elaborare/redactare rezultat, obligatoriu in conjunctie cu rezultatul HP clasic (conventional) si cu informatii medicale relevante solicitate la receptia probei/probelor.

Cine si cum stabileste tipul si numarul de teste complementare?

Medicul anatomo-patolog, conform unor algoritmi de diagnostic, numai dupa examinarea microscopica a lamelor colorate standard H&E si in conjunctie cu informatii medicale (clinice, imagistice, biochimice, etc) relevante solicitate la receptia probei/probelor.

Informatiile medicale solicitate la receptia probei/probelor sunt in conformitate cu Legea Nr. 42 din 06.03.2008 privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane.

Conditii de conservare si de transport probe proaspete / fixate in formol (neprocesate histopatologic); documente medicale care insotesc probele:
• Recipiente din material plastic, cu inchidere etansa, cu eticheta cu datele de identificare ale pacientului (Nume, Prenume, CNP), denumirea piesei chirurgicale, numele medicului operator;
• Piesa chirurgicala intacta (neimpartita intre laboratoare de anatomie patologica);
• Fixator: formol tamponat 10%, intr-un volum de cel putin 2-10 ori mai mare decat cel al probei;
• In cazul in care nu este disponibil imediat fixatorul (Formol tamponat 10%), pentru a reduce fenomenul de autoliza tisulara: piesa chirurgicala mare trebuie pastrata la frigider (~4ºC) pana la imersia in fixator in timpul cel mai scurt posibil; piesa chirurgicala mica (biopsii endoscopice, punctii biopsii, etc) poate fi pastrata la frigider (~4ºC) in compresa umeda pana la imersia in fixator in timpul cel mai scurt posibil; sunt interzise imersia si transportul piesei in ser fiziologic!!!
• Copii documente medicale: bilet de iesire din spital / investigatii paraclinice (serologie, CT, RMN, Rx, etc.); rezultate histopatologice de la interventii chirurgicale anterioare;
• Fisa de insotire a probei (Formularul A), eventual completata si parafata de medicul operator.
Conditii de conservare si de transport probe histoprocesate in alte unitati medicale (blocuri de parafina, preparate histopatologice permanent colorate); documente medicale care insotesc probele:
• Blocurile de parafina: nu trebuie supuse agresiunilor termice, mecanice sau chimice; nu se admit pentru investigatii/teste complementare (teste IHC si de biologie moleculara, coloratii speciale) fragmente tisulare inghetate initial pentru examen histopatologic intraoperator (examen extemporaneu) si ulterior procesate prin fixare in formol si includere la parafina.
• Preparatele histopatologice permanente colorate (lame): nu trebuie supuse agresiunilor mecanice, chimice sau termice;
• Obligatoriu: copie buletin/rezultat histopatologic original (pentru verificarea datelor de identificare pacient – proba);
• Copii documente medicale: bilet de iesire din spital / investigatii paraclinice (serologie, CT, RMN, Rx, etc.); rezultate histopatologice de la interventii chirurgicale anterioare.
• Fisa de insotire a probei (Formularul B), eventual completata si parafata de medicul trimitator.

In cat timp este gata rezultatul?

• Timpul de eliberare al rezultatului (RP: raport patologic) este, in majoritatea cazurilor, de minimum 5 zile lucratoare de la receptia probei/lor in Laboratorul Central;
• In functie de complexitatea cazului, timpul de eliberare al rezultatului poate ajunge la 10 zile lucratoare de la receptia probei/lor in laborator;
Complexitatea cazului este evaluata de catre medicul anatomo-patolog in functie de: numarul de probe per pacient; gradul de dificultate al algoritmului de diagnostic; necesitatea testelor complementare (coloratii speciale si/sau teste IHC si/sau test ISH; accesibilitatea la informatiile medicale (clinice, imagistice, biochimice, etc) relevante solicitate.
• In situatii exceptionale care impun depasirea termenului maxim precizat de eliberare a rezultatului vor fi contactati si anuntati din timp medicul trimitator si pacientul.

Ce se intampla cu probele?

• Probele proaspete histoprocesate in Departamentul de Histopatologie Synevo vor fi stocate in Laboratorul Central sub forma de blocuri de parafina, in blocoteci, timp de 30 de ani, si sub forma de lame colorate (HE, coloratii speciale, teste IHC, test ISH), in histoteci, timp de 10 ani;
• Probele histoprocesate in alte unitati medicale (blocuri de parafina, preparate histopatologice permanente colorate) vor fi returnate pacientului la eliberarea rezultatului, pentru a fi returnate Laboratorului de Anatomie Patologica de origine; lamele colorate (HE, coloratii speciale, teste IHC, test ISH) obtinute prin sectionarea acestora in Departamentul de Histopatologie Synevo vor fi stocate in Laboratorul Central in histoteci timp de 10 ani.

Cum se procedeaza in cazul in care medicul trimitator sau pacientul doreste o a doua parere (,,second opinion”) in cazul probelor histoprocesate (in Departamentul de Histopatologie Synevo)?

• Se vor elibera probe tisulare procesate histopatologic in Laboratorul de Histopatologie Synevo (blocuri si/sau lame) in baza unei ,,Cereri de eliberare probe (bloc de parafina, lame colorate) pentru consult extern”.

icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Cumpărate frecvent împreună