Plansa anatomica

Coxiella burnetii-serologie

2080 MDL
Trimite pe e-mail acest articol
Printeaza acest articol

Informatii generale

Febra Q este o zoonoza determinata de rickettsia Coxiella burnetii, contractata de om prin inhalarea de aerosoli sau  praf contaminat, de la animale domestice infectate.

Infectia devine simptomatica doar la jumatate din pacientii infectati. Forma acuta de boala Q debuteaza cu febra, frisoane, transpiratii, mialgii, tuse neproductiva, stare de rau general. Febra persista de obicei 1-2 saptamani. Aproximativ 30-50% din pacientii cu infectie simptomatica dezvolta pneumonie. Rareori, boala poate sa imbrace o forma cronica severa, caracterizata prin endocardita, hepatita cronica si sindromul de oboseala cronica.

Deoarece simptomele clinice sunt nespecifice, diagnosticul se stabileste numai pe investigatii de laborator.

Coxiella burnetii exista in 2 faze antigenice: faza I si faza II, aceasta diferenta antigenica fiind importanta pentru diagnostic. In formele acute de boala, predomina anticorpii indreptati impotriva antigenelor de faza II, putand fi depistati in cea de a 2-a saptamana de boala. Anticorpii fata de antigenele de faza I au o perioada de latenta mai mare si indica o expunere continua la agentul patogen. Ambele tipuri de anticorpi persista luni sau chiar ani de la infectia initiala3.

Pregatire pacient nu este necesara1. 

Specimen recoltat sange venos1.

Recipient de recoltare vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.  

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; determinarea se executa imediat; daca acest  lucru nu este posibil, serul se stocheaza la 2-8ºC1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 5 zile la 2-8ºC; timp indelungat la -20 ºC1.

Metoda reactie de fixare a complementului (pe analizor automat)1.

Valori de referinta si interpretarea rezultatelor

Analizorul va furniza rezultate semnificantitative sub forma de titruri, de la negativ la >1/512.

Serodiagnosticul febrei Q se bazeaza pe demonstrarea unor titruri in crestere de anticorpi impotriva antigenelor de faza II. Astfel, detectarea unei cresteri semnificative (de 4 ori) a titrului de anticorpi la examinarea a 2 probe recoltate la un interval de 2-3 saptamani sugereaza o infectie activa1.

Limite si interferente

Testul detecteaza anticorpii totali, astfel ca nu permite diferentierea intre clasele de imunoglobuline IgG si IgM.

Rezultatul trebuie intotdeauna interpretat in contextul clinic al pacientului1.

 

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

2. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Q Fever Antibodies, IgG. www.labcorp.com . 2010. Ref Type: Internet Communication

3. Woldehiwet Z. Q Fever (Coxiellosis): Epidemiology and Pathogenesis. Res.Vet.Sci. 77(2), 93-100. 2004. Ref Type: Journal (Full).

Plansa anatomica
Abonează-te la Newsletter