- Synevo Moldova - https://www.synevo.md -

Cum să ne protejam copiii de bolile parazitare

Bolile determinate de diferiti paraziti ocupa un loc important în patologia întâlnita la copiii prescolari si scolari, explicându-se astfel atentia deosebita acordata masurilor de prevenire si combatere a acestora.

Cele mai frecvente boli parazitare întâlnite la copii sunt:

* Giardioza (determinata de Giardia lamblia)
* Ascaridioza (determinata de Ascaris lumbricoides)
* Oxiuroza (determinata de Enterobius vermicularis),

la care se mai adauga, dar cu o incidenta mult mai scazuta, si alte parazitoze: toxoplasmoza, trichocefaloza, toxocaroza, himenolepidoza, hidadidoza, teniaza, etc.

Manifestarile clinice din parazitoze sunt variabile, unele dintre ele trecând neobservate, dupa cum, în alte cazuri simptomatologia poate fi destul de intensa.

În general tabloul clinic cuprinde:

* tulburari digestive: dureri abdominale, inapetenta (lipsa apetitului), greturi, varsaturi, balonari, intoleranta fata de unele alimente, tulburari de tranzit intestinal (diaree sau mai rar constipatie)
* tulburari toxico-alergice: bronsite, agravarea crizelor de astm bronsic, urticarie, prurit anal si nazal
* manifestari neuropsihice: iritabilitate, cefalee, ameteli, scaderea performantelor scolare si a atentiei
* manifestari hematologice: eozinofilie (cresterea eozinofilelor în sângele periferic în perioada de migrare a parazitului, în special în ascaridioza)
* alterarea starii generale: astenie, scadere ponderala.

Raspândirea parazitilor se realizeaza prin chisturi (giardia) sau oua (ascaris) care, odata eliminate prin materiile fecale, ajung în mediul exterior (sol, fructe, legume, alimente neprotejate, etc.)

Omul se poate infesta prin intermediul mâinilor nespalate, a alimentelor contaminate sau de la alte persoane (în colectivitati si de la membri aceleasi familii), fiind posibila si autoinfestarea (oxiuroza).

Diagnosticul parazitozelor se realizeaza de obicei prin examenul coproparazitologic, atunci când parazitii adulti, fragmente ale acestora (proglote), ouale sau chisturile lor sunt eliminate spontan în scaun. Pentru excluderea unei parazitoze se cer minimum 3 examinari negative consecutive ale scaunului, la interval de 7-10 zile între determinari. Aceasta repetare a examenului coproparazitologic este necesara din urmatoarele considerente:

* existenta unui timp de latenta între momentul infectarii si momentul în care acesta începe sa elimine oua, chisturi sau proglote
* eliminarea inconstanta în materiile fecale a parazitului functie de ciclul sau biologic

Exista paraziti care nu elimina oua sau chisturi în materiile fecale (toxoplasma, trichinela, toxocara, etc.) sau aparitia de oua în materiile fecale se face accidental. În aceasta situatie, se recomanda identificarea antigenelor parazitare sau/si a anticorpilor antiparazitari prin metode imunoenzimatice, cu sensibilitate si specificitate foarte ridicate.

În cazul oxiurozei, manifestata prin prurit anal si perianal, se recomanda efectuarea amprentei anale luata pe banda adeziva urmata de examenul microscopic.

Tratamentul bolilor parazitare revine exclusiv medicului, deoarece majoritatea medicamentelor sunt hepatotoxice (în diferite grade) iar folosirea lor în scop profilactic sau în tratamente repetate fara avizul medicului este total contraindicata.

Având în vedere influenta cu totul nefavorabila pe care o exercita bolile parazitare asupra dezvoltarii fizice si intelectuale a copiilor, o importanta deosebita o au masurile de combatere si prevenire în unitatile frecventate de copii:

* Folosirea de olite individuale si dezinfectia regulata a acestora si a toaletelor
* Masuri generale de igiena: curatenie, ventilatia încaperilor, îndepartarea zilnica a prafului de pe pardoseli si mobilier
* Dezinsectie eficienta (diferite insecte au rol în vehicularea formelor infectioase ale unor paraziti)
* Transportul, pastrarea si preparea alimentelor de catre personal controlat medical periodic si în conditii de stricta igiena
* Spalarea fructelor si zarzavaturilor (pe care se pot depune paraziti, chisturi, oua)
* Lenjeria de pat si de corp a copiilor va fi spalata prin fierbere si calcata
* Deoarece parazitozele digestive sunt considerate ca fiind bolile “mâinilor murdare”, trebuiesc depuse toate eforturile pentru însusirea de catre copii a unor deprinderi corecte de igiena: spalatul pe mâini înainte de masa, taierea regulata a unghiilor, etc.
* În combaterea parazitozelor din mediul rural, importante sunt igienizarea si amplasarea corecta a latrinelor
* Diagnosticarea celor parazitati si tratarea corecta a tuturor persoanelor infectate, simptomatice sau nu
* Cresterea rezistentei generale a copiilor printr-un regim rational de viata si de alimentatie

Pentru prevenirea si combaterea îmbolnavirilor pe care le dau parazitii vor trebui respectate de catre parinti, dascali, personal medical, atât a masurilor de igiena individuala cât si colectiva.

Dr. Mihaela Dinescu
Medic specialist medicina de laborator